uppdatering

tänkte att jag skall uppdatera min blogg lite:)

det har hänt mycke sen senaste gång jag skrev men det är bara bra:)

julfesten i gymnasiet var bra och lyckad:)
julfesten i prakticum var oxå bra. finlands lucia var där!

Sen kom julafton. Henrik,Päivi och Daniel kom på förmiddagen för att äta gröt och sedan åkte dom iväg til Päivis föräldrar. Efter det packade jag de sista julklapparna och stack till julkyrkan kl 13.00. Där i den lilla bykyrkan var kring 50 personer. Det är ganska bra! Efter kyrkan gjorde jag som vanligt och for till min moster och hjälpte henne att duka och sånt som behövs göras när vi äter mat hos henne. Vi åt väldigt tidigt,16.00 så att min kusins barn inte skulle bli helt nervösa när de väntade såå på julgubben:) Efter att vi ätit mat och julgröt så kom julgubben;) Det var min bror som nu varit några år som var detta år också. Sedan for han till min andra storebror. Lite efter det kom vi hem och började sätta kaffe på. Mommo kom också men min moster och hennes man skulle gå till min kusin på kaffe iställe för till oss. Lite måst man väl få ändra på traditioner?;)

Jag fick fina julklappar. Ett keyboard,lampa,iittala glas,bok,presentkort m.m.Jag ä jättenöjd!

På natten fik sedan mamma magsjuka. Men nu har det nog gått om, eller visst mår hon inte riktigt så bra man kan må men hon mår bättre. Jag är bara ganska flunssig.

Idag börjar midvinterveckan. Det kommer bli bra,tror jag:) Skall bli roligt att se vänner från österbotten och andra ställen som jag inte sett på lääänge!!!:) Kommer inte att vara där hela tiden,men för det mesta!:)

Det var min lilla uppdatering.

Nu>äta lite morgonmål;)!

jullov

äntligen har man jullov:) Det är så otroligt skönt!
 Igår var jag på gymnasiets julfest. Det var roligt och ett trevligt program. 3:orna hade verkligen lyckats:)
 Träffade också många vänner som jag inte sett på 6 veckor p.g.a. mitt utbyte till prakticum. Där var det julfest idag. Finlands lucia var där och sjöng vackert. Det var riktigt bra det oxå:)

Efter julfesten gjorde vi färdigt vår animationsfilm och sedan gick vi till Chico's och äta. Vi var Anna,Carola,Marika,Jenny,Daniela,Emilia och jag. De är alla jättetrevliga flickor:) 

Nu när jag är ledig imoron borde jag städa och sånt..men jag orkar kanske inte eftersom jag har lite feber..inte nå mycke mn lite stegring. Typiskt min tur att nästan vid varje lov bli sjuk.  Men hoppeligen blir jag frisk till julafton:)

På jullovet skall jag hinna med ganska mycket. Jag skall träffa Annika och Kira,Daniel:), Anna-Stina. Vara på MVV,vara hemma,shoppa,gå på bio:) Jag har en känsla av att detta jullov kommer bli otroligt bra:) 

lördag..igen en gång..

jaha så var det lördag igen. Mycket har hänt den senaste vecka:) och det är jag så otroligt glad för:) 

Nu skall jag snart åka till skolan och skriva finskaprov. Alla har tydligen idag skoldag. Men det är  nog lite roligt de oxå. Efter provet åker jag med Annika och kira in till Hesa för att kanske handla julklappar och lite smått å gott;) På kvällen skall jag på konsert. His Masters Noise har juh konsert:)

Ett stort problem är vad jag skall köpa till mina bröder och mamma och pappa? det är väldigt svårt att hitta nåt bra. Sen skall jag oxå köpa nåt till Anna-Stina,Annika och Kira. kanske jag ännu köper till en viss gullig och snäll typ;) Man vet aldrig.:)

Men för tillfället är jag otroligt gladd och nöjd med mitt liv. En sak fattas men hoppeligen kommer det oxå:)

mitt veckoslut

Lördagen gick jag på dagen i butiken med mamma och försökte hitta någo bra och fina julklappar medn det lyckades jag inte med. Köpte bara ett pussel till Daniel. Snart måste jag nog börja skaffa mig alla julklappar annars blir det PANIK!!!

På kvällen åkte pappa, mamma och jag till H:fors på konsert till Andreaskyrkan. Det var en julkonsert som Nanna Rosengård och Tomas Höglund och några till uppträdde på. Det var riktigt bra och Nanna och Tomas sjunger så fint!!:) man käner verkligen att Gud är där när de sjunger. Speciellt tyckte jag om Tomas version av låten Bridge over troubled water och om hans Viskar en bön ursprungligen av Peter Jöback. Nannas versioner av låtarna himlen i min famn, Mary did you know, O helga natt och Who would imagine a king? tyckte jag så otroligt mycket om. Man fick nästan tårar i ögonen likaså av Tomas Jul,jul strålande jul.  
Man kan ju samtidigt säga att jag oxå skall dit nästa lördag men då på His Masters Noise julkonsert som de har tillsammans med minerva musikklass. Det skall bli roligt att se kören då jag inte sett den förut och känt så många som sjunger där. Moritz spelar ju piano. Linus och Christa sjunger där. Dessa personer känner jag bässt men andra känner jag oxå:)


Idag har jag hunnit med ganska mycke..har skrivit en finska uppsats.skall ännu ha 2 till.men de skall jag no hinna me. Sedan var jag me mamma å simma. jag måst ju de till jumppan när jag missar de i gymnasiet men de e faktiskt roligt att simma:) har inte gjort de på länge så de va skönt.

Sedan gjorde vi pasta och en köttfärssås. oj vad det var gott:)

Daniel firade idag sin 2-årsdag så vi var alla där. minna, staffan, noora, håkan, mommo, mamma,pappa och jag. päivis föräldrar hade varit där tidigare på dagen. det var riktigt roligt där.

Detta var i stort sätt mitt veckoslut och det har varit så otroligt bra, speciellt lördagkväll:)

snart blir det Amazing Race:)

julfest

har idag igen varit på en julfest..eller hur igen är det då detthär blir min första för iår?:P

Idag var jag ändå på ungdomssamlingens, US julfest i Betania:) Det var roligt. föräldrarna var bjudna dit och det kom massor. ångrar nog lite att jag sade åt min mamma att hon inte behöver komma. hon skulle säkert gärna ha velat komma. mn nåjoo de får bli nästa år kanske? På programmet stod sketcher, sketcher, allsång, lite till sketcher och sen talade Tomppi:) Han talad eom julens budskap. och för honom är joh 3:16. en del av det. Han utmanar oss att vi skall nå ut till dom som är ensamma under julen. Bjud nån på kaffe eller ge en blomma. det kan betyda så otroligt mycke. Annars var det oxå roligt att träffa honom. idag skulle han ännu åka till Ekeknäs och på söndagen vara i pargas. Han reser mycke och ibland kan det vara tungt..de medgav han själv:) å de förstår jag nog. men han trivs med det han gör och det är också roligt när han kommer på besök:)
 Efter samlingen i salen blev vi bjudna på smörgåsar, pepparkakor, glögg, saft, jultårtor och annt gott:) sen kom julgubben oxå:P Det var en liten frågesport oxå och sen lekte vi..hmm...vad hette det nu då..rappakalja? något sådant i allafall..;)

På veckoslutet skall jag tillbringa min tid med att skriva finska, plugga till provet, fara och simma samt till gymmet, fara till andreaskyrkan på julkonsert ochannars bara ta det lugnt!!:)

1:a Advent

nu e de 1:a advent. Vilket betyder att snart e det jul :)

kollade just på backhoppning och där vann en 16-åring från Österrike,visst.;) Gregor Schlierenzauer heter han som vann. Tänk att en 16-åring redan är med i världscupen å sånt. De  e ganska strongt gjort av honom om han klarar pressen han har på sig.

Igår var det julkonsert i skolan. Det var roligt och de gick nog bra.(om man inte räknar med några små missar så;)) Efter konserten åkte vi fort hem, åt lite och sedan iväg igen. Denna gång for vi till Kyrkans Ungdoms lördagssamling i prästgården. Där sjöng jag också en sång. Så länge jag lever. 
 
Idag vaknade jag så tidigt att jag skulle ha kunnat åka till kyrkan men jag åkte inte ändå. Stannade hemma och sov lite till. Sen steg jag upp och gick till datorn för att kolla lite.  Nu borde jag skriv en finska uppsats eller egentligen 4st. I.o.m. att jag är i prakticum skall jag ju tentta finska-kursen mn det räcker inte utan jag skall också skriva 5 uppsatser men en har jag redan skrivit. Uppsatserna skall lämnas in senaste den 13.12 så snart blir det bråttom.

Sen borde jag också hinna gå till punttis och simma minst en gång för min jumppa-kurs. annars blir jag underkänd i kursen. jag skulle gärna gå denna vecka men jag har ingen kompis som vill komma med och ensam skulle jag inte heller vilja gå.

Men nu skall jag gå och försöka få något ner skrivet på ett papper.
Ha de bra å hoppas ni får en fin start på den nya veckan:)

RSS 2.0